Mad og Drikke Musik og Film Gratis Kultur og Kunst

Ti dage med afghansk filmfestival

Filmfestival

Hvor meget kender du egentlig til Afghanistans diversitet og kulturhistorie, og hvor er landet på vej hen? Tag med Cinemateket på en ti dages rejse, når Afghansk Filmenfestival indtager byen. I løbet af dagene kan du ikke bare se nogle af de bedste spillefilm, men også opleve både smukke toner, bevingede ord på to sprog, maleriske billeder og masser af debatinteresserede gæster. Der er også receptioner, gratis te, kaffe og afghanske lækkerier i en farverigt udsmykket Asta Bar forude – og en dag for børnene.

Festivalen er skabt af Cinemateket i tæt samarbejde med foreningerne NASIM (Netværk af Akademikere, Studerende og Interesserede i Mellemøsten), AYAD (Afghan Youth Association in Denmark), From Street To School, DanskMMCC – cirkus og skole i Afghanistan og Den Afghanske Kulturforening, der alle har bidraget til programmet.

Praktisk information:

Sted: Gothergade 55, 1123 København K
Dato:12.-21. april 2017
Billetter: 33 74 34 12 eller online gennem dette link
Billetpris for film: 75 kr. (50 kr. for Cinematekets medlemmer)

Vi giver herunder et kort resume af alle dagene. Se mere på Facebookeventet.

Læs meget mere om gæster og de enkelte film her.

Åbningsaften af Afghansk Filmfestival

Festivalen sparkes igang onsdag d. 12. april, hvor du har mulighed for at se tre film i løbet af dagen og smage på afghanske lækkerier som haft mewa (syv slags tørrede frugt), afghanske kager, te og sheerchai (mælkete) til receptionen. Den første film, der vises, er en kortfilm med titlen ‘No Woman’. Efter en reception kan du først se filmen ‘Earth and Ashes’ – en stilfærdigt rystende, billedmæssigt overvældende og meget menneskelig film om krig og grusomhed af Atiq Rahimi. Aftenens sidste film er Afghanistans officielle Oscar-bidrag 2016, ‘Utopia’, som er en kontroversiel, ’Babel’-lignende fortælling om individuelle skæbner, der krydses på tværs af kontinenter.

Program:

16:00: Afghansk café (fri entré)
17:00: Åbningsarrangement med kortfilmen ’No Woman’.
18:00: Reception (fri entré)
19:00: ‘Earth and Ashes’
21:45: ‘Utopia’

Læs mere og tilmeld dig Facebook-eventet til åbningsfesten d. 12. april.

Torsdag d. 13. april

Torsdagen byder på debat, foredrag og filmen ‘The Patience Stone’. Filmen er et stærkt absorberende drama om en kvindes bekendelser til den mand, der ligger skudsåret foran hende. Det er en filmatisering af novellen af samme titel. Menstruationsblod er urent, mens martyrblod betragtes som purt er bare en af de mange absurde iagttagelser, der poetisk, kulturkritisk og råt flettes sammen til romanen, som i 2008 vandt Prix Goncourt, den fineste franske bogpris.

Program:

14:00-19.00: Afghansk café (fri entré)
14:30: Debat: From war to success (fri entré)
15:30: Foredrag: Afghanistans tabte filmhistorie (fri entré)
17:00: ‘The Patience Stone’ med introduktion.

Fredag d. 14. april

Fredagen byder på temaaften for kvinder, hvor  Zarlasht K. Habib introducerer med en kort digtoplæsning, og derefter vises tre smukke og tankevækkende kortfilm: ‘Playing the Taar’, ‘Qamar’  og ‘Beyond the Burqa’. Efter en omgang filmdebat sluttes aftenen af med filmen’Osama’.

Program:

16:00-19.00: Afghansk café (fri entré)
16:45: Afghanistans kvinder / kortfilm med introduktion og debat
18:15: Afghansk café + debat om filmene (fri entré)
19:00: ‘Osama’

Se mere og tilmeld din Facebook-eventet.

Lørdag d. 15. april – børnenes dag

Brug weekenden på at gøre dig og børnene klogere på Afghanistan med børnevenlige film og foredrag. Asta Bar er lavet til afghansk café og hyggeområde for hele familien – med papirdrager, cirkusnumre, ansigtsmaling og meget mere.

Program:

12:00-22.00: Afghansk café med familieaktiviteter (fri entré)
12:45: Børnefilm fra Afghanistan I (fri entré)
16:45: Børnefilm fra Afghanistan II (entré 50 kr.)
19:00: Afghanistans historie / foredrag og film

Tirsdag d. 18. april

Temaaften med gæster, debat og kortfilm med migration som tema. Mød bl.a. filminstruktør Michael Graversen og studerende og samfundsdebattør Manilla Ghafuri til en snak om aftenens fire kortfilm. ‘Republic of Herrskog’ handler om den svenske venligbo Stefan, de facto konge af Herrskog i Vester-Norrland. ‘Deportation at Midnight’ og ’Not at Home’ er begge nedtællinger til en uvis fremtid, og ‘Angelus Novus’ skildrer afghanske skomagerbørn, der er flygtet til Tyrkiet. Foreningerne AYAD og NASIM byder på gratis te, kaffe og afghanske snacks i pausen.
Program:

18:00-22.00: Afghansk café (fri entré)
19:15: Flugten fra Afghanistan / film og debat

Onsdag d. 19 april

Onsdagen handler om Afghanistans politiske fremtid og byder på film og debat, blandt andet med journalist Nagieb Khaja. Kl. 21:15 vil Nagiebs Khaja præsentere sin seneste tv-dokumentar, ‘The Fall of Helmand’, og diskutere Afghanistans fremtid med Kabul-korrespondent Sune Engel Rasmussen.

Se mere og tilmeld dig Facebook-eventet

Torsdag d. 20. april

Kl. 16:30 kan du se filmen ’Klokken fem om eftermiddagen’ af Samira Makhmalbaf. Filmen foregår i Afghanistan efter Taleban-styrets fald og handler om en ung kvinde, som vil være sit lands præsident. Mens Noqreh i al hemmelighed følger undervisning på en skole for unge kvinder, holder hendes far stædigt fast ved Taleban-reglerne for kvinders opførsel. Familien, der også omfatter en svigerinde og hendes lille barn, slår sig ned i et nedskudt transportfly og dernæst i det sønderbombede tidligere kongeslot. Historien udvikler sig tragisk og næsten ubærligt bevægende, da den lille familie forsøger at krydse ørkenen i håbet om at skabe sig et bedre liv. Skarp dialog, surrealistisk humor og betagende billeder, ikke mindst i modstillingen af Kabuls triste, støvede gader med den bølgende flod af kvinder i lyseblå burkaer, der bevæger sig gennem byen. Se mere på Cinematekets side.

Fredag d. 21. april

Fredag den 21. april kan du komme helt tæt på den tusindårige afghanske kulturarv, både når den kommer frem i lyset i arkæologers kyndige hænder, trues af angreb og komplekse interesser – og når markedskræfterne sætter ind. Kl 19:00 vises den prisvindende dokumentarfilm ‘Saving Mes Aynak’, der følger arkæologen Qadir Temori i en kamp mod uret: Den 5.000 år gamle buddhistiske helligdom Mes Aynak er i fare for at blive smadret af kinesiske mineingeniører med våde drømme om kobberrigdomme.

Se mere på Facebookeventet

 

Om skribenten

Sarah Vangsgaard Winge

Sarah Vangsgaard Winge

Jeg er bosat på skønne Amager og Jeg ELSKER simpelthen København. Jeg er helt forelsket i stemningen, maden og de tilbud, der kan findes overalt i byen! Jeg har en forkærlighed for små skæve restauranter, gerne hvor der er fokus på økologi. Og så er jeg altid frisk på at prøve nye ting, omend det er salsaundervisning på en onsdag eller genbrugsshopping på en fredag. De spændende oplevelser vil jeg elske at vise jer her på TipKBH.