Mad og Drikke

Historisk café på Østerbro

Kruts Karport

I det mest centrale, pulserende København, gemt bag kartoffelrækkerne og tæt på søerne, finder du en lille, historisk cafe. Øster Farimagsgade 12 er ikke hvilken som helst adresse. En cafe og whiskybar ved navn Kruts Karport hører til her. “Krutten”, som den bliver kaldt af stamkunderne, er en milepæl i Østerbros cafémiljø. Den er et besøg værd af mange årsager.

Historisk københavnercafé på Østerbro

Kruts Karport åbnede sine døre første gang den 23. november 1984. Det er en café med mange stamkunder beliggende på det indre Østerbro. Caféen var en af de første af sin slags, og oprinder helt fra cafékonceptets begyndelse i København. Det var den fjerde café som åbnede indenfor Københavns volde af Henrik Kruszynski – deraf stammer navnet ”Kruts Karport”.

De øvrige caféer som eksisterende på daværende tidspunkt er de kendte, københavnske caféer Café Sommersko, Café Victor og Dan Turéll.

Whisky i bredt omfang

Det første man som gæst møder på caféen, er den storslåede bar. Vi blev modtaget af en smilende og imødekommende bartender, som kunne vejlede os omkring den jungle af whisky, som de har på hylderne. Hun tog sig god tid til at forklare om udvalget, og kravlede gerne op ad en stige for at nå de sjældne whiskyer på øverste hylde. Alt i alt en god og hyggelig atmosfære med dæmpet lys og rolig musik.

I dag har caféen 3 hylder fyldt med forskellige whisky hovedsageligt fra Skotland. Hylderne er opdelt således, at den øverste hylde består af whisky fra det skotske højland og fastland, den midterste med skotsk ø-whisky og den nederste med et blend af gin, calvados, grappa, japansk whiskey, irisk whiskey, rom og bourbon. Hele udvalget er nøje udvalgt og indkøbt af caféens ejer, Peter Kjær.

Tjekkiske specialøl på fad

Udover whisky får caféen leveret specialøl fra OnePint fra blandt andet Tjekkiet. I alt er der et udvalg på 10 forskellige øl på fad, hvoraf 2 af dem fast bliver leveret fra Tjekkiet. Det faste sortiment består af 7 faste øl på fad og 3 skiftende øl på fad. Vi fik naturligvis lov til at smage på deres specialøl, og kan varmt anbefale König Ludvig. Det er en hvedeøl fra Tyskland. Vi nød øllen i deres antikke læderstole, mens snakken gik på tværs gennem caféen. Den uformelle tone mellem gæsterne gjorde det naturligt for os at deltage i samtalen med dem, som sad ved bordet ved siden af. Bartenderen bød også ind med kommentarer og gav os et godt grin.

Ikke kun er der et stort udvalg af øl og whiskey, caféen laver også mange forskellige longdrinks. Udvalget består blandt andet af dark’n’stormy, white russian og gin og tonic. Din GT kan laves på mange forskellige gin, da caféen har et bredt udvalg. Caféen har blandt andet Hendricks, Harris Gin fra Isle of Harris og Half Crown.

Sidst men ikke mindst…

Cafeen laver desuden en forrygende chilli con carne, som har været på menukortet siden 1984. Opskriften er stadig den samme, og laves med specialøl udvalgt af køkkenet. Vi smagte på sagerne, og vi kan godt forstå, hvorfor de bruger samme metode. Den blev serveret med friskbagt brød og creme fraiche. Smagen af øl lå som en varm undertone i retten, og vores kære bartender fortalte os, at den er hjemmelavet fra bunden. Hvis man skulle have lyst til et mindre måltid, serverer caféen også blandt andet nachos, hotwings og croque monsieur.

TipKBH’s helhedsindtryk

Efter besøget på Kruts Karport var vi ikke i tvivl om, at denne café er noget helt for sig. Det er en oplevelse i sig selv at komme derind. Personalet er interesseret i at imødekomme dine ønsker, og de ved også, hvad de har med at gøre. Whiskyen på hylderne er nøje udvalgt gennem årene, og det giver mulighed for at smage noget helt unikt. Tonen er behagelig, og det er lidt som at besøge en gammel ven på Østerbro.

 

 

Om skribenten

Vibeke Loft-Magnussen

Vibeke Loft-Magnussen

Jeg er 22 år gammel og bor på Frederiksberg. I min fritid elsker jeg at tage en tur om søerne og lave god mad i hyggeligt selskab. Jeg har netop gennemført et journalistisk kursus på en højskole i Jylland, og holder nu sabbatår et halvt år mere. Mine fremtidsplaner er at søge ind på en journalistisk-humanistisk bachelor på Roskilde Universitet.